Egenavgifter

egenavgifter-nordic-economy.jpg

Egenavgifter är ett samlingsnamn för de sociala avgifter som en företagare med enskild firma själv måste betala in till skatteverket.

 

Egenföretagare betalar egenavgifter.

En arbetsgivare betalar sociala avgifter, främst så kallade arbetsgivaravgifter, för varje anställd. Arbetsgivaravgifterna betalas in till skatteverket, och ska bland annat finansiera pensioner, sjukvård och social omsorg. När man bedriver verksamhet som egenföretagare (bl.a enskild firma) måste själv betala in ”arbetsgivaravgifterna”. De kallas då egenavgifter.

 

Den som driver enskild firma, handelsbolag eller kommanditbolag och är godkänd för F-skatt eller FA-skatt räknas som en egenföretagare. Ett godkännande för F-skatt betyder att det är företagaren själv som ansvarar för att betala skatter och egenavgifter varje månad.

 

Den som både bedriver enskild näringsverksamhet och har anställning ska vara godkänd för både F- och A-skatt, så kallad FA-skatt. För den som är godkänd för FA-skatt gäller att egenföretagaren själv betalar skatt och egenavgifter för de inkomster som genererats i näringsverksamheten, medan arbetsgivaren drar av skatt och betalar arbetsgivaravgifter på lönen.

 

Egenavgifterna beräknas på verksamhetens överskott.

Nettointäkt, det vill säga verksamhetens överskott är det som ligger till grund för beräkningen av Egenavgifterna. Egenavgifter ska endast betalas på inkomst av aktiv näringsverksamhet. På inkomster av passiv näringsverksamhet betalas istället särskild löneskatt.

 

Läs vidare om skillnaden mellan aktiv och passiv näringsverksamhet på skatteverkets hemsida.

Föregående
Föregående

Digital effektivitet kan inte ersätta fysiska möten.

Nästa
Nästa

7 tips till dig som har enskild firma